Komentar: SDA I HDZ rade svoj posao jedino kada su opozicija

Formirano je novo vijeće ministara BiH, formirale su ga HDZ, SNSD i takozvana osmorka, odnosno proširena trojka koja vlada kantonom Sarajevo. Sada je jasno da najjača Bošnjačka stranka SDA neće biti dio vlasti na državnoj, a moguće i na federalnoj razini. No SDA ne miruje i prije nego što je otišla u opoziciju, SDA je pucala rafalno iz svih dostupnih oružja. Tako su SDA portali i botovi danonoćno pisali protiv istaknutih lidera osmorke, Konakovića, Nikšića i Forte. Po Sarajevu su lijepljeni plakati na kojima se dotična ekipa uspoređuje s Fikretom Abdićem čime se sugerira da su oni izdajice. Sada kada je SDA u potpunosti opozicija možemo očekivati i snažnije napade. SDA neće odustati dok ne uništi osmorku i vrati se na vlast.

Brojni građani i intelektualci kritiziraju takvu agresivnu politiku SDA. Kažu nije ni SDA bila ništa bolja i licemjerno je da SDA nekoga proziva zbog korupcije ili lažnih diploma. To možda i stoji, ali SDA u opoziciji zapravo radi ono što bi opozicija trebala raditi, a to je napadanje vlasti, kritiziranje vlasti i razotkrivanje afera sve s ciljem da se vladajući oslabe i da se onda preuzme vlast.

Nešto slično onome što SDA sada radi na državnoj razini, radio je HDZ BiH u općini Domaljevac – Šamac. Kada je HDZ 1990 preuzeo općinu Domaljevac – Šamac HDZ BiH je krenuo u napad, pucalo se iz svih oružja. HDZ BiH nije stao dok nije uništio HDZ 1990 i ponovno preuzeo općinu Domaljevac – Šamac. Opet treba reći HDZ je tada bio opozicija na općinskoj razini i kao opozicija radio je sve da sruši vladajuće i opet preuzme vlasti. Dakle, kao i SDA sada, HDZ je tada u opoziciji radio ono što opozicija treba da radi, a to je napada i ruši vlast.

Usporedite sada to s aktualnom opozicijom u Posavini. Opozicijske stranke ne napadaju vlast. Uglavnom šute da se ne zamjeraju vladajućim. Zato i ne pišu o pronevjerama novca i druugim nepravilnostima u Posavini. Sada zamislite da HDZ BiH nekim slučajem ode u opoziciju na razini Županije Posavske. Da li bi u tom slučaju HDZ šutio? Da je HDZ opozicija, a vladajući političar nove vlasti zaposli kćerku u elektro, a sina u ministarstvo HDZ-ovci bi to razglasili na sva zvona, plus bi podigli krivične prijave zbog zloupotrebe položaja. Kada Ivo Vincetić to napravi u Orašju, opozicija šuti, a takva opozicija koja šuti definitivno ne radi svoj posao.

Možda zvuči paradoksalno, ali pokazuje se da SDA  i HDZ rade svoj posao jedino kada su opoziciji. Zato ih i je korisno poslati u opoziciju, tako im se omogućava da konačno rade svoj posao.

Autor: Mario Pejić