Mulja li vlada Županije Posavske sa angažiranjem osoba po osnovi ugovora o djelu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Među ono malo informacija što procuri sa strogo cenzuriranih sjednica vlade Županije Posavske, mogu se naći informacije o tome kako vlada Županije Posavske angažira osobe na osnovu ugovora o djelu. Primjerice, izvod sa 53 sjednice vlade Županije Posavske kaže slijedeće.
„Donosi se Zaključak o davanju prethodne suglasnosti za angažiranje osoba po osnovi ugovora od djelu“.

Zakon o obveznim odnosima FBIH o ugovoru o djelu kaže slijedeće. „Ugovor o djelu je takav ugovor kojim se jedna strana ( izvođač ), obvezuje da će obavit određeni posao, dok se druga ugovorna strana „ ( Naručilac )“ obvezuje da za to plati naknadu. Ugovor o djelu najčešće se zaključuje za izradu ili popravak neke stvari ili radi izvršenja nekog fizičkog ili intelektualnog rada.

Ugovor o djelu dakle vezan je uz izradu nekoga posla i ne smije se miješati s ugovorom o radu, koji je osnova stupanja u radni odnos te kojim se reguliraju prava i obveze iz radnog odnosa.

Da rezimiramo, vlada Županije Posavske plaća određeni broj osoba da za vladu rade određene stvari. Prvo što upada u oči je da ne znamo koliko osoba vlada plaća, što rade za vladu, koje kvalifikacije imaju i na kraju, koliko koštaju vladu Županije Posavske, odnosno nas porezne obveznike. Drugo, što upada u oči je pitanje, za kakvim uslugama vlada ŽP ima potrebu, pored svojih vlastitih zaposlenika raznih profila.

Odgovori na ova pitanje ne mogu se naći na službenim stranicama vlade ŽP. Prema našim neslužbenim podacima, u pozadini tajnoviti ugovora o djelu, čiji sadržaj nitko ne zna, krije se fiktivno zapošljavanje, pomoću kojega se u države institucije mimo javnog natječaja zapošljavaju politički podobni kadrovi.

Napominjemo radi se o neslužbenim informacija, koje mogu i ne moraju biti točne. Kako bi razriješili stvar glede ugovora o djelu, u ponedjeljak smo na E mail službe za odnose s javnošću Županije Posavske, poslali upit da nam se dostave podaci, tko je, po kojem osnovu i za koji iznos angažiran od strane Vlade ŽP po osnovu ugovora o djelu.

Dosada nismo dobili nikakav odgovor. Ako i kada dobijemo odgovor, o tome ćemo obavijestiti javnost.

 

Autor: Mario Pejić

Bilješka: Izvod sa 53.sjednice vlade Županije Posavske.
http://www.zupanijaposavska.ba/izvod-iz-zapisnika-sa-53-sjednice-vlade-zupanije-posavske/

2 Trackbacks & Pingbacks

  1. Prenosimo u cijelosti: Stigao nam odgovor na upit vezan uz ugovore o djelu | ORAŠJE NEWS
  2. Županija Posavska: Vlada cenzurira i narodne novine | ORAŠJE NEWS

Comments are closed.