Nastavak političke krize u Domaljevcu. Podnesene kaznene prijave, najavljeno obraćanje ustavnom sudu

Političkim prepucavanjima u Domaljevcu pokrenutim pokušajem HDZ-a BiH da sruši načelnika Maria Jurkić iz HDZ 1990 ne nadzire se kraj. Što više, situacija je eskalirala održavanjem sjednice općinskog vijeća, ( na kojoj je pokrenuta inicijativa za smjenu načelnika ), za koju načelnik Jurkić tvrdi da je nelegalna.

Nakon održane sporne sjednice pred MUP-om ŽP podignuta je kaznena prijava protiv predsjednika općinskog vijeća A.Ć zbog otuđenja općinskog pečata.

-dana 23.02.2018 godine u 09.50 sati PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu KD“Oduzimanja ili uništenja službenog pečata“ izvršenog od strane predsjednika općinskog vijeća Domaljevac-Šamac. O istom je upoznat dežurni istražitelj krim policije PU Orašje koji je po ovom osnovu lišio slobode prijavljenog 36 godišnjaka sa inicijalima A.Ć. iz Grebnica protiv koga će biti poduzete zakonom predviđene mjere.

 

Načelnik Jurkić tvrdi da je sjednica neregularna 

O cijeloj situaciji vezano uz sjednicu javno se izjasnio i načelnik Jurkić i to putem službene stranice općine Domaljevac – Šamac. Priopćenje načelnika Jurkića u nastavku prenosimo u cijelosti.

-Poštovani građani,
zajedno s vama dijelim zabrinutost zbog događanja u našoj općini u vezi s nelegalnim sazivanjem i održavanjem X. redovne sjednice Općinskog vijeća Domaljevac-Šamac 20.02.2018. godine.
Općinsko vijeće, kao i sve druge općinske institucije, svoj rad i funkciju moraju vršiti u okviru Statuta općine Domaljevac-Šamac, Poslovnika o radu općinskog vijeća, zakona i akata koji se odnose na nadležnosti općinskog vijeća.

Radi zaštite zakonitosti i pravne sigurnosti općina Domaljevac-Šamac je pred Ustavnim sudom pokrenula postupak za privremeno ukidanje akata Općinskog vijeća Domaljevac-Šamac koji su doneseni u okolnostima kršenja općinskog Statuta, Poslovnika o radu općinskog vijeća i samih odluka općinskog vijeća te ocjenu zakonitosti tako donesenih akata.

Vijeće je i obvezno i odgovorno prema građanima omogućiti funkcioniranje općine, te se nadamo da će se rad Općinskog vijeća Domaljevac-Šamac čim prije vratiti u legalne okvire.

 

Prepucavanja na društvenim mrežama

Uz prepucavanja preko službenih institucija prepucavanja u Domaljevcu vode se i preko društvenih mreža, najviše preko Facebooka i Facebook stranica koje prate zbivanja u najmlađoj BiH općini. Stranice više naklonjene HDZ-u 1990 optužuju HDZ BIH da kupuje vijećnike za rušenje vlasti, a stranice bliske HDZ-u  kao razlog pokretanje smjene navode teško stanje u Domaljevcu te probleme s neusvajanjem općinskog proračuna.

 

Izvori: MUP ŽP, domaljevac, ba, Facebook

Autor: Mario Pejić