Novinarka Provjerenog za dva dana pronašla Peru Konja, silovatelja s interpolove tjeralice

NOVINARKA Provjerenog je u dva dana pronašla čovjeka s Interpolove tjeralice.

Tema večerašnje emisije na Novoj TV je pripadnik HVO-a Pero Vincetić, takozvani Konj.

Konja traži Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zbog sumnje za ratni zločin prema civilnom stanovništvu, a optužnica ga, između ostalog, tereti i za zločine počinjene prema obitelji Benković, Marku i njegovoj supruzi Tunde.

Vincetić je promijenio ime u Marco Vidović, a za njim je raspisana Interpolova tjeralica. Reporterki Provjerenog trebalo je dva dana da ga pronađe i dogovori intervju s njim.

Silovanje i prijetnje

Supružnici Benković pričali su o ratnoj 1992. godine u Orašju u kojemu su vodili restoran i noćni klub. Prepričali su kako su jedne noći pripadnici postrojbe pod vodstvom Pere Vincetića Konja ušli u njihov lokal. Pero Konj i drugi policajac, Mato Baotić, kažu Benkovići, odveli su Tunde.

“On je izvadio neki veliki nož i onda stavio ovdje na vrat. Onda sam se uplašila najviše kad smo sjeli u auto i taj Vincetić je zavezao oči. I on je imao kaiš i otkopčao je kaiš i meni naredi da se ja skinem. Normalno, ja to nisam htjela, ali već sam drhtala. Iza leđa je došao Vincetić i tako me silovao. Poslije su se zamijenili”, rekla je Tunde i dodala kako joj je u glavi jedina misao bila hoće li ostati živa.

Zatim je, kako kažu, došao red i na njezinog muža Marka.

“Mučenje, cijelu noć i drugi dan, da priznam gdje mi je novac. Kaže on: ja sam ti našao radiostanicu i bit ćeš ubijen”, kaže Marko.

Ispričao je kako je više od mjesec dana bio zarobljenik, a Tunde je u međuvremenu otkrila da je trudna. Kažu kako im nije rat uništio život nego čovjek.

Pristao se naći s novinarkom

Pero Vincetić Konj se pristao naći s reporterkom Provjerenog i dati joj izjavu.

“Sve što je istina u tome što navodi bračni par Benković je ta da su naveli svoje ime i prezime točno, pretpostavljam”, tvrdi Pero Konj i dodaje kako je apsolutno dostupan hrvatskim vlastima. Tvrdi kako se nema od čega skrivati.

“Koga na kraju krajeva zanima moja priča ili priča bilo koga od nas? Bitno je da smo ratni zločinci, da smo optuženi, da se ima o čemu govoriti. Bitno je da se gledanost podiže, sve je to bitno. Sudbina svih nas koji jesmo pod tim optužnicama, to ne zanima nikoga, jer ako zagrebete malo dublje, naići ćete na neke tužne priče, na svakodnevicu, na svakodnevne probleme”, kaže Pero Vincetić Konj.

Traženik s Interpolove tjeralice u razgovoru za Provjereno otkrio je i kako su mu Benkovići ponudili novac u zamjenu za odustajanje od tužbe.

Izvor: Nova. tv