OHR nametnuo nove odluke: Schmidt najavio deblokiranje vlade FBiH

Visoki predstavnik Christan Schmidt nametnuo je nove odluke koje se tiču formiranja Vlade Federacijej BIH. Prema Schmidtu cilj odluka je deblokirati formiranje valde. Suština odluke je privremena suspenzija veta u domu naroda, tako da sada vlada može biti formirana i bez potpisa Refika Lende. Ipak za potvrdu vlade potrebna je parlamentarna većina koju, po svemu sudeći, stranke okupljenje oko HDZ-a BiH i SDP-a BiH imaju.

Odluku koja se odnosi na deblokiranje vlade FBiH u nastavku prenosimo u cijelosti.

Član 1

Premijer, potpredsjednici i ministri Vlade Federacije koje je predsjednica Federacije BiH predložila u prijedlogu odluke koji je potpisala 30. marta 2023. godine, a koji je jedan od potpredsjednika usaglasio 3. aprila 2023. i izmijenjene od 27. aprila 2024. godine, ovime se smatraju imenovanima u skladu sa članom IV.B.5. stav (1) Ustava Federacije.

Svaki potpis koji je potreban, saglasnost koju treba dati, posebno potpredsjednici Federacije, i konsultacije koje treba održati u cilju imenovanja Vlade Federacije u skladu sa članom IV. B.5, stav (1) Ustava Federacije smatra se da su sačinjene u pravilnom i propisanom obliku.

Član 2

*Vlada Federacije se bira nakon što je njeno imenovanje potvrđeno većinom glasova Predstavničkog doma Federacije BiH u skladu sa članom IV,B,5 stav (1) Ustava Federacije.

Predsjedavajući Predstavničkog doma sazvat će hitnu sjednicu koja će se održati najkasnije do 28. aprila 2023. godine. Jedina tačka dnevnog reda ove sjednice biće potvrđivanje imenovane Vlade.

Član 3

* Parlament Federacije će dati sve od sebe da pokrene proces izmjene člana IV.B.5. Ustava Federacije BiH koji bi mogao, ukoliko bude usvojen u skladu sa članom VIII.1. Ustava Federacije BiH. BiH, osigurati da relevantne institucije u Federaciji poštuju svoju obavezu da osiguraju izbor Vlade Federacije.

 

Bez obzira na stav (2) ovog člana, ovaj amandman priložen će stupiti na snagu danom raspuštanja zakonodavnog tijela Federacije ili bilo kojeg njenog doma u skladu sa članom IV.A.16. Ustava Federacije ako dođe do ovog raspuštanja prije roka iz stava (2) ovog člana.

Nakon stupanja na snagu, priloženi amandmani imaju prednost nad svim nedosljednim odredbama zakona, propisa i akata. Nije potreban nikakav dodatni normativni akt da bi se osiguralo njegovo pravno dejstvo. Ipak, vlasti u Federaciji BiH ostaju u obavezi da takve zakone, propise i akte usklade sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Član 4

Ova odluka će se bez odlaganja objaviti u Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine i na službenoj web stranici Ureda visokog predstavnika i stupa na snagu odmah nakon što se uz Amandmane na Ustav Federacije BiH prilože Odluka stupa na snagu kako je propisano i pod uslovima iz člana 3. ove odluke.

Izvor: OHR BIH

Autor: Mario Pejić