Orašje: U hotelu Derby održano predavanje na temu “Nasilje nad ženama i nasilje u porodici”

Foto: Mario Pejić

Jučer s početkom u 16:00 sati, u hotelu Derby u Orašju održano je predavanje na temu “Nasilje nad ženama i nasilje u  porodici”.

Radi se o završnom predavanju organiziranom od strane udruženja žena “Posavski cvijet” Orašje u sklopu projekta   “Ekonomsko osnaživanje žena kao doprinos mira u zajednici”, pokrenutog od strane TPO Fondacije Sarajevo.

Sve goste i prisutne na početku su pozdravile Mandica Živković predsjednica udruge žena “Posavski cvijet” te Eldina Hećimović Kukuljević koordinatorica iste.

O samoj temi govorile su Mirzeta Tomljanović i Milka Stević, obje djelatnice  Fondacije i sigurne kuće “Lara” iz Bijeljine.

Tijekom predavanja, predavačice su govorile o potrebi da se što više govori o nasilju nad ženama, te da nasilje ne smije biti tabu tema, budući da se svakodnevno dešava. Također govorile su o problemima s kojim se žene susreću kada su izložene nasilju, te savjetima kako bi se žene trebale postaviti i kome obratiti u slučaju da trpe nasilje u obitelji.

U svom govoru, predavačice su se osvrnule i na nedostatak sredstava za financiranje sigurnih kuća te na neadekvatno zakonodavstvo koje omogućava nasilnicima da više puta ponavljaju svoja djela, a prođu nekažnjeno ili sa banalnim kaznama.  Istaknut je primjer iz prakse, kako je nasilnik više puta tukao i premlaćivao svoju suprugu, a za to je uvijek dobivao novčanu kaznu ili kaznu uvjetnog zatvora.

Uz nasilje, predavačice ali i okupljene žene, govorile su općenito o položaju žena u društvu, o potrebi da se žene više aktiviraju i da žene više podržavaju žene u politici, gospodarstvu i drugim društvenim djelatnostima.

 

Autor: Mario Pejić