Oraška škola suđenja: Tko su osobe iz općine Orašje povezane s aferom “Var”

Afera “Var” i dalje je aktualna u BiH javnom prostoru. Nakon privođenja 12 osoba zbog namještanja utakmica, 7 ih je odmah pušteno da se brane sa slobode, dok je za pet zatražen pritvor. Na jučerašnjem ročištu sud je odbio prijedlog tužiteljstva za pritvor, tako da su Vladimir Dominković, Ilija Živković, Kenan Bajraktarević,  Anto Bilješka i Fuad Zahiragić jučer također pušteni da se brane sa slobode. Navodno su pod pritiskom dokaza pojedinci propjevali, priznali krivnji i pristali na suradnju s sudom i tužiteljstvom.

Na uvodnim pitanjima, Dominković, Živković i Bajraktarević kazali su slijedeće, prenosi Dnevni Avaz.

 

Vladimir Dominković

Vladimir Dominković ima i hrvatsko državljanstvo. Na sudu BiH je rekao da je inžinjer i da radi u “HT Eronetu”, ali i da je slabog imovinskog stanja.

Dominković je možda i najspominjanija osoba nakon rata, kada se govori o suđenju. To što je tek sada došao na udar vrlo je čudno, a ranije se znalo da može sve. U fudbalskim krugovima bilo je jasno da brat Iljo drži leđa, pa se Vladimir ponašao u skladu s tim.   Posjetimo se, Dominkovićev brat Iljo bio je dugo vremena predsjednik nogometnog saveza FBIH. Nakon smjene, postavljen na čelo nogometnog saveza Županije Posavske.

Ilija Živković 

Ilija Živković rođen je u Orašju. Kako je rekao na Sudu BiH u uvodnim pitanjima, ima državljanstvo BiH i Hrvatske, po zanimanju je stolar i radi na pola radnog vremena u Fudbalskom savezu Posavskog kantona.

Čovjek koji je imao suspenzije još 2015. godine. Reklo bi se miran i samozatajan, a uvijek se znalo da je dio „oraškog klana“ uspostavljenog još dok je bh. fudbalom vladao Iljo Dominković, čovjek kojem je Mišel Platini (Michael Platini) došao na noge u Orašje.

Kenan Bajraktarević 

Ime Kenana Bajraktarević najčešće je danas spominjala tužiteljica. U skoro svakoj prepisci koja je u posjedu Tužilaštva glavni akter je Bajraktartević. Rekao je da radi na granici u špediciji. Jučer je ipak priznao krivicu i u potpunosti će sarađivati s Tužilaštvom.

Još jedan tipični izdanak oraške škole suđenja, a on se pokazao i van granica BiH. Snimak s utakmice Goražde – Velež obišao je cijeli Balkan. Mnogi su se smijali onome što je sudio, dok su igrači Veleža bili na rubu suza. Čovjeku su izbrojali da je čak u 19 navrata oštetio gostujući tim, prenosi Dnevni Avaz

Afera “Var” jedna je od najvećih afera protiv sportskog kriminala u BIH. Po forumima, među navijačima i igračima se već dugo priča o otvorenoj prodaji i kupovini sudaca i utakmica. Zbog takve prakse, domaći nogomet se uvelike ogadio stanovništvu, tako da su stadioni na utakmicama većinom prazni.

Može li se vratiti poštenje u BIH nogometu, a time i publika na stadione, ostaje da bude viđeno.

Izvori: Avaz, Klix, sud bih

Autor: Mario Pejić