Žurnal objavio detalje: Kako su suci i delegati namiještali utakmice

Medijski portal Žurnal objavio je članak o namiještanju utakmica vezano uz akciju SIPE kodnog naziva “Var”. U članku se opisuju sastanci pojedini delegata i sudija te iznosi koji su primanji za namiještanje rezultata.

-Službe te prate. Rekao mi je čovjek iz MUP-a. Ne pokušavaj ništa”, upozorio je Iljo Dominković svog sugrađanina iz Orašja Iliju Živkovića neposredno pred utakmicu federalne Druge lige Sjever između OFK Gradina iz Srebrenika i FK Seona.

Utakmica se igrala 20. oktobra ove godine, a Živković je tri dana ranije bio određen za glavnog sudiju. Pošto ga je bivši predsjednik Nogometnog saveza BiH Iljo Dominković upozorio da su pod nadzorom, Živković je nazvao svog kolegu Kenana Bajraktarevića kojem je kazao da se ne smije javljati na telefon, jer ih prate. A Bajraktarević je, prema informacijama Žurnala, već sve bio dogovorio sa Fahrudinom Selimovićem zvanim Pero, gazdom FK Seona. Za tip 2, odnosno sa pobjedu Seone, Pero je obećao sudije nagraditi sa 1000 eura. Oprezni zbog policijske istrage, Živković tek devet dana kasnije u razgovoru sa Bajraktarevićem priznaje da se sreo sa Perom koji mu je predao neutvrđen iznos novca.

“Za ženu zelene, za djecu kafene novčanice”, pohvalio se Živković kolegi Bajraktareviću.

Nastavak teksta o namještanju utakmica možete pročitati klikom ovdje.

 

Izvor: Žurnal.