Pokret Pravda za Davida nije slomljen: U Banjoj Luci najavljen nastavak prosvjeda

Slučajno ili ne, baš na katolički Božić vlasti u Republici Srpskoj odlučile su slomiti jedini oporbeni pokret u RS-u, a riječ o grupi Pravda za Davida koju je pokrenuo Davor Dragičević otac ubijenog mladića Davida Dragičevića.

Vlasti u RS-u su na Božić prvo privele Davora Dragičevića, zatim njegovu suprugu te nakon toga još nekoliko istaknuti članova grupe Pravda za Davida. Iako ne u velikoj mjeri, građani su odgovorili prosvjedima, na što je Dodikova policija odgovorila brutalnom silom.

Mediji širom regije objavili su fotografije i video zapise nasilja policije nad prosvjednicima. Pod pritiskom prosvjednika i javnog mijenja vlasti u RS-u su sutradan pustile Davora Dragićevića na slobodu.

Nastavljeni prosvjedi

Po puštanju na slobodu Davor Dragičević je jučer organizirao prosvjed na koje se skupilo više tisuća ljudi, te ja na tom prosvjedu najavio nastavak borbe za pravdu, rekavši da nikada neće odustati.

Prosvjede i nasilje na ulicama Banje Luke komentirao je i sam Milorad Dodik. U svom obraćanju Dodik je koristio uobičajene fraze o tome kako institucije samo rade svoj posao, kako se zakon mora provoditi i slično. Dodiku nije zasmetalo policijsko nasilje nad prosvjednicima, ali mu je zasmetalo što je netko na prosvjede doveo djecu.

Krajnji zaključak događaja u zadnja dva dana je taj da vlasti nisu uspjele slomiti pokret Pravda za Davida. Unatoč dugo neviđenoj represiji pokret Pravda za Davida i dalje postoji, pokret je i dalje dovoljno jak da izvede tisuće ljudi na ulice Banje Luke, a podrška pokretu nadilazi granice RS-a, jer brojni građani iz BiH, Srbije i Hrvatske podržavaju Davora u njegovoj borbi da istjera pravdu za svog sina.

Autor: Mario Pejić