Rat u Europi: Rusija napala Ukrajinu

Jutros oko 3 sata po našem vremenu, Ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je rat Ukrajini. Po objavi rata, Ruske oružane snage izvršile su snažne napade na visoko vrijedne vojne ciljeve u Ukrajini. U prvim valovima napada, s dalekometnim krstarećim i balističkim projektilima gađane su zračne baze i postrojbe protuzračne obrane u Ukrajini.

Također, jutros je došlo do upada Ruskih kopnenih snaga i to iz više smjerova. Zasada je situacija na terenu nepoznanica, jer su izvještaji obje strane kondradiktorni. To je razumljivo zato što je prva žrtva rata uvijek istina. Za očekivat je nastavak snažne kampanje dezinformacija s obje strane.

Narod u Ukrajini s nevjericom je dočekao vijest o početku rata. Primjetna je velika panika među ljudima, kolone automobila krenule su napuštati glavni grad Kijev, u strahu da bi moglo doći do Ruskog kopnenog napada na Kijev, jer se grad nalazi svega 50 kilometara od granice.

Kao odgovor na napad zapadne zemlje predvođene Amerikom najavile su oštre sankcije protiv Rusije. Najava oštrih sankcija i početak rata, podigli su cijene nafte i plina, a oborile vrijednost dionica. Burzovni indeksi širom svijeta su u velikom padu.

Daljnji razvoj situacije u Ukrajini je zasada teško predviđati. No jedna stvar je sigurna, riječ je o velikom geopolitičkom događaju koji može utjecati na živote svih nas, bez obzira u kojem dijelu svijeta živjeli. Posljedice rata biti će globalne, a Europu i svijet čeka period visokih tenzija, rata i nestabilnosti.

 

Autor: Mario Pejić