Dom naroda izglasao zakon: Orašje je i službeno postalo grad

Dom naroda Federacije BiH jučer je izglasao zakone prema kojima je 6 općina dobilo statuse gradova. Među navedenim gradovima nalazi se i grad Orašje. Uz grad Orašje status grada dobili su još i općine Konjic, Stolac, Zavidovići, Bosanska Krupa i i Lukavac.

Posjetimo se, načelnik općine Marijan Oršolić je prošle godine pokrenuo proceduru da općine Orašje dobije status grada. Vlada FBiH je na osnovu toga poslala prijedlog zakona u parlament FBIH, krajem prošle godine zastupnički dom je prihvatio prijedlog zakona, a jučer je prijedlog zakona prihvatio i Dom Naroda FBiH čime je Orašje i službeno postalo gradom.

Praktički dobivanjem statusa grada mijenjaju se titule rukovodilaca, tako da više nećemo imati načelnika, nego gradonačelnika, nećemo imati općinskog vijeće, već gradsko vijeće.

-Sve to praktično znači da će navedeni gradovi od sada imati gradonačelnika i gradsko vijeće, koji će zamijeniti do sada postojeće općinske strukture, a također ove sredine dobit će i nove statute, prema kojima će se određivati funkcioniranje gradova, objasnili su suštinu promjene na portalu radiosarajevo.ba

 

Autor: Mario Pejić