Svinjska kuga se širi Posavinom: Eutanazirano više od 150 svinja

Mato Brkić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP povodom pojave Afričke svinjske kuge na području Županije Posavske dana (26.7.) u zgradi Vlade ŽP u Orašju dao je izjavu za medije:

-Otkako je potvrđen slučaj Afričke svinjske kuge na prostoru Županije Posavske izvršili smo eutanaziju na preko dvadeset mjesta, obiteljskih poljoprivrednih gazdinstava, usmrćeno je sa današnjim danom oko 150 svinja. Imamo potvrdu za Afričku svinjsku kugu u pet mjesnih zajednica: Kopanice, Jenjić, Vidovice, Donja Mahala, Matići i danas imamo prvi slučaj u Tolisi. Bolest se rapidno širi, a štete će biti ogromne. Počeli smo pisati zahtjeve za odštete prema Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i očekujem da će u kratkom vremenu i Županija Posavska i Federacija BiH početi isplaćivati odštete za naše poljoprivredne proizvođače. Apeliram na naše poljoprivredne proizvođače da ako mogu da smanje stočni fond jer ova bolest neće stati sama od sebe i da smanje kretanje između onih ljudi koji drže svinje jer prijenos najviše ide preko ljudskog faktora. Imamo sad problem što je zabranjena prodaja svinja iz zaraženog područja i to nam puno šteti jer velike komercijalne farme na kojima dosad nije bilo zaraze, a ima i onih sa preko 1000 svinja, ne mogu se riješiti stočnog fonda i ako se bolest probije imat ćemo enormne štete, izjavio je ministar Mato Brkić.
Što se tiče isplate odšteta, koje bi uskoro mogle uslijediti, ministar Mato Brkić je pojasnio: -Nakon rješenja kojeg poljoprivredni proizvođači dobiju od nadležnog veterinarskog inspektora, obratit će se Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske sa zahtjevom za nadoknadu štete, mi ćemo potom napisati Rješenje koje ćemo uputiti u Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na isplatu 50% procijenjene nastale štete po tržišnoj cijeni, a ostalo će biti iz proračuna Županije Posavske. Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP će o svemu pravovremeno izvijestiti javnost.

 

Izvor: zupanijaposavska.ba