Video: U ŽP usjevi stradali od suše

Federalna TV napravila je video prilog o šteti u poljoprivredi nastaloj zbog suše koje je pogodila našu županiju.  Video prilog pogledajte u nastavku.

-Sve tri općine Orašje, Domaljevac-Šamac i Odžak na federalnom dijelu Posavine su postradale od suše čija će ovogodišnja ljetina biti prepolovljena, opet najveće štete će imati najmanja općina Domaljevac koja najviše ovisi i poljoprivredi.

Iako su toplotni udari i suša više od pedeset posto dosad osakatili ovogodišnji urod kukuruza i soje elementarna nepogoda na području Posavine još nije proglašena, a općina Domaljevac-Šamac kao izrazito poljoprivredna sredina je i najviše oštećena.

„350 hektara soje i preko 450 hektara kukuruza koji je trenutno najugroženiji znači to su kulture koje su najviše stradale od ove suše“, kaže Zlato Špionjak, šef ureda za gospodarstvo općine Domaljevac-Šamac.

Poljoprivrednici su očajni jer je dosad zbog suše urod prepolovljen, a ako suša potraje očekuju se i teže posljedice.

„Zavisi od strukture tla i agrotehnike, puno zavisi kako je odrađeno. U većini će biti 60% šteta na našem području“, kaže Zvonko Lukač, poljoprivrednik.

„Ovo bi trebalo biti bar 4 do 5 puta veći klip kukuruza inače je prinos deset tona po hektru a ovo neće biti tri tone po hektru“, ističe poljoprivrednik Slavko Blažanović.

Nakon nepogode od poplave od koje se ova najmanja općina još nije oporavila ovo je novo stradanje.

„S obzirom na proračun općine Domaljevac-Šamac nismo u mogućnosti samostalno pomoći našim poljoprivrednicima, očekujemo znači pomoć od nadležnog ministarstava poljoprivrede i federalnog ministarstava poljoprivrede“, dodaje Špionjak.

Kao da se sve urotili protiv ove najmanje i najmlađe općine, a posljedice i ovog udara se najviše očituju na povećanju iseljavanja.

 

Izvor: federalna.ba