Vlada FBIH sanira dugove zdravstvenih ustanova: Bolnici u Orašju namijenjena 2 milijuna KM

smart

Vlada Federacije BiH uputila je parlamentu prijedlog zakona o financijskoj konsolidaciji i rekonstruiranju zdravstvenih ustanova u FBiH. Cilj zakona je saniranje dugova koji su se nakupili u zdravstvenom sektoru, a za saniranje će trebati 225 milijuna KM. Najviše novca je predviđeno za Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar i to 63 milijuna, a za saniranje dugova Kliničkog univerziteta u Sarajevu predviđena su 32 milijuna KM.

Dva milijuna KM predviđena su za saniranje dugova bolnice u Orašju. Ovo je popis kantonalnih bolnica koje će dobiti mogućnost saniranja dugova.

JU Kantonalna bolnica Dr. Safet Mujić Mostar 15 milijuna KM,
JU Kantonalna bolnica Zenica 25 milijuna KM,
JU Kantonalna bolnica Dr. Irfan Ljubijankić Bihać 18 milijuna KM,
Kantonalna bolnica JZU Goražde 1,5 milijuna KM,
Županijska bolnica Orašje 2 milijuna KM,
Županijska bolnica Dr. Fra Mihovil Sučić Livno 3 milijuna KM.

Prijedlog zakona je kritiziran od pojedinih opozicijskih stranaka, zato što se tvrdi da će novac dobiti one bolnice gdje su na rukovodećim pozicijama postavljeni kadrovi HDZ-a i SDA-a, dok su ostale bolnice zapostavljene. NPR opća bolnica u Sarajevu neće dobiti ni marku, a klinički centar će dobiti 30 milijuna KM. Direktorica centra je Sebija Izetbegović, supruga Bakira Izetbegović. Uz to kritičari upozoravaju da se na ovaj način nagrađuju oni direktori koji su loše upravljali bolnicama, te da se novcem poreznih obveznika prikriva kriminal zbog kojega je i došlo do nagomilanih dugova.

Autor: Mario Pejić