Županija Posavska: Netransparentnost i muljanje u natječaju za civilnu zaštitu

Foto: zupanijaposavska.ba

U ovoj našoj sredini nijedan javni natječaj se ne može provesti čisto i transparentno, na način da se javnost obavijesti o svim radnjama koje su učinjene od trenutka raspisivanja natječaja pa do prijema djelatnika u radni odnos. Primjer jednog takvog netransparentnog natječaja je i natječaj u Županijskoj upravi civilne zaštite.
Naime dana 12.12.2016 godine Županijska uprava civilne zaštite raspisala je javni natječaj za prijem dva namještenika u radni odnos na neodređeno vrijeme i to na slijedeće pozicije.
1. Samostalni referent – tehnički tajnik
2. Viši referent za prikupljanje, analizu podataka i informacija



Od raspisivanja natječaja ništa
Od kada je 12.12. 2016  raspisan taj javni natječaj na službenim stranicama vlade ŽP javnost više ni na koji način nije bila obaviještene o toku tog natječaja, o tome tko je bio u komisiji, kako je prošlo bodovanje i tko je na kraju putem natječaja primljen. U vezi istog natječaja u inbox portala nedavno smo dobili fotografiju dokumenta, za koju naš pošiljatelj tvrdi da predstavlja odbijenicu koju je dobio pošto se prijavio na taj natječaj. Naime na dokumentu uopće nema obrazloženja zašto je odbijen, niti poruke o pravnom lijeku, već je samo poslan tekst slijedećeg sadržaja, „ Obaviještavamo vas da uvidom u vašu dokumentaciju niste ispunili uvjete Javnog natječaja.
Znači nije navedeno koja dokumentacija nedostaje, nikakvo obrazloženje, već samo obavijest da se ne ispunjavaju uvjeti natječaja.
Foto: Poslana odbijenica

Tko je primljen?
Iako na službenim stranicama vlade ŽP nisu javnost ništa obavijesti o tome tko je primljen na javni natječaj, prema našim neslužbenim informacijama na natječaju su, „nekim čudom“ primljeni kadrovi HDZ-a i SDA s jakom političkom pozadinom. Radi se o Moniki DŽojić vijećnici u općinskom vijeću u Orašju te kćerki lokalnog poduzetnika „Dragića“ te Nadiru Nišlić, osoba koja se nalazi u rodbinskom srodstvu s Tahirom Redžepovićem, zastupnikom u skupštini Županije Posavske. Ovo su neformalne informacije, a službene nemamo pošto nisu objavljene na stranicama vlade ŽP.

Vratimo se sad  na početak članka, zašto nijedan natječaj u Županiji Posavskoj ne može biti proveden na transparentan način? Možda zato što su svi namješteni, što se samo formalno raspisuju, a već unaprijed se zna tko će biti primljen. Kad bi sve išlo transparentno, kada bi sva bodovanja, testovi i sve drugo išlo javno, možda onda kadrovi HDZ-a ne bi tako lako dolazili do posla, kao što je sad slučaj.

Autor: Mario Pejić