Županija Posavska: Otvara se most na Svilaju

Danas će, osim zvaničnog otvaranja mosta na rijeci Savi te 10,7 kilometara autoceste od Odžaka do Svilaja, biti otvoreni i granični prijelaz i most Svilaj, a u promet će biti pušteno i 10,7 kilometara autoputa od Odžaka do Svilaja.

Kako objašnjavaju iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, naša država i Hrvatska dobile su privremenu odluku koja je na snazi do 31. 12. 2021. godine, prema kojoj će Svilaj biti međunarodni granični prijelaz za promet putnika, prenosi Klix.ba

Otvaranju mosta i graničnog prijelaza prisustvovati će i Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Povodom posjete predsjednice Europske komisije iz delegacije EU-a u BIH poslali su slijedeće priopćenje.

– Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen posjetiti će Bosnu i Hercegovinu u četvrtak, 30. septembra 2021. godine.

Tokom posjete, predsjednica von der Leyen će, zajedno sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, i premijerom Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem, svečano otvoriti most Svilaj koji povezuje Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku. Prekogranični most dio je dionice Koridora Vc čiju je izgradnju finansirala Evropska unija sa 24,5 miliona eura u bespovratnim sredstvima putem Investicionog fonda za Zapadni Balkan, kao i Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka sa 67 miliona eura u zajmovima.

Predsjednica von der Leyen će se nakon toga u Sarajevu sastati sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Autor: Mario Pejić