Županija Posavska: Vlada proglasila stanje prirodne nesreće

Vlada Županije Posavske donijela je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće od suše na području Županije Posavske.
-Na području Županije Posavske od mjeseca lipnja započelo je sušno razdoblje bez dovoljnih količina padalina. Prirodnom nesrećom- sušom zahvaćene su gotovo sve poljoprivredne površine na prostoru Županije Posavske kao i pčelarstvo. Zbog prirodne nesreće – suše prouzročene dugotrajnim sušnim razdobljem bez dovoljnih količina padalina za normalan rast, razvoj i dozrijevanje poljoprivrednih kultura, došlo je do umanjenja prinosa i kvalitete ratarskih (izuzev ozimih), voćarskih i povrtlarskih kultura te smanjenja prinosa meda, naglasio je u pojašnjenju ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mato Brkić.

Vlada Županije Posavske također je usvojila Odluku o usvajanju Procjene ugroženosti Županije Posavske od prirodnih i drugih nesreća. Županijska uprava civilne zaštite je u suradnji sa županijskim ministarstvima i drugim tijelima županijske uprave izradila Procjenu ugroženosti Županije Posavske od prirodnih i drugih nesreća. Nacrt Procjene ugroženosti Županije Posavske od prirodnih i drugih nesreća razmatrao je Županijski stožer civilne zaštite na sjednici održanoj 14.09.2021.godine, te je o predloženom dokumentu dao pozitivno mišljenje.

Na zasjedanju je usvojeno Rješenje o imenovanju županijskog Povjerenstva za procjenu šteta na materijalnim i drugim dobrima izazvanim djelovanjem prirodnih i drugih nesreća.

Izvor: zupanijaposavska.ba