Županija Posavska: Vlada cenzurira i narodne novine

Izvještavanje javnosti o svom radu nije jača strana vlade Županije Posavske. Izvješća koja se pišu o održanim sjednicama redovito su cenzurirana i to na način da se na službenim stranicama prikazuju samo one točke održane sjednice koje odgovaraju vladajućim.

No unatoč cenzuri kod izvještavanja sa sjednica vlade, brojne druge informacije o odlukama i aktima vlade Županije Posavske mogu se naći u narodnim novinama. Primjerice u narodnmi novinama je objavljeno kako je Marinko Topić imenovan za direktora zavoda za zapošljavanje, kako je Đuro Topić umjesto Ive Vincetića imenovan u Upravno vijeće sveučilišta u Mostaru, te koliko koštaju novi službeni automobili vlade Županije Posavske.



Sve ove gore navedene informacije, ali i mnoge druge koje su objavljene na portalu Orašje news preuzete su iz narodnih novina.

Iako se iz narodnih novina može izvući više informacija od onog što se objavljuje redovno na stranicama vlade ŽP,  postoje određene informacije koje se ne mogu naći čak ni u narodnim novinama.

Radi se o jako važnim informacijama koje bi trebale biti dostupne svim građanima, a tiču se raspodjele novca poreznih obveznika. U svih 11 brojeva narodnih novina iz prošle godine  ne mogu se naći slijedeće informacije.
– Tko je dobio sredstva iz granta za razvoj poduzetništva vrijednog 600 tisuća KM.
– Tko je dobio sredstava iz granta za poticaj poljoprivredi vrijednog 800 tisuća KM
– Tko je dobio sredstva  za ugovorne i druge obveze u vrijednosti 1,4 milijuna KM.
– Tko je dobio sredstva iz granta za pomoć braniteljima, vrijednog 900 tisuća KM

Dakle vladajući se ne libe cenzurirati narodne novine, a sve kako bi građanima uskratili informacije na koje građani imaju prava. Znači iako vlada Županije Posavske raspolaže našim novcima, ljudi u vladi očigledno ne smatraju da mi imamo pravo znati kome se ti novci dijele te u kojim iznosima.

Što li kriju i zašto informacije neće objaviti ne znamo, no jedno je sigurno, kada je u pitanju raspodjela novca, vladajući provode takvu cenzuru da im zavide čak i u Sjevernoj Koreji.

 

 

Autor: Mario Pejić