Orašje: Jučer proslavljeno Gospojino

Jučer su katolici širom svijeta slavili blagdan Velike Gospe. Proslava blagdana Velike gospe, ( Gospojino ), kod nas je tradicionalno vezana uz Veliki misu, vašar te večernji izlazak u grad.

Velika misa održana je u 11 sati u crkvi u Tolisi, a prema raznim informacijama s društvenih mreža okupilo se nekoliko tisuća vjernika. Nakon velike mise, poslijepodnevni i večernji sati bili su rezervirani za vašar.

Vašaru se uvijek najviše raduju djeca. Balerina, tobogani, razni vrtuljci, električni autići, Crazysurf, te razni štandovi na kojima se prodaju igračke, odjevni predmeti bili su dio ponude jučerašnjeg vašara.




Večer je kao i uvijek bila rezervirana za noćne izlaske. Orašje je jučer bili puno, još predvečer svi kafići u gradu, posebice uz naspu, bili su prepuni te se tražilo mjesto više. U nekoliko kafića je bila organizirana i muzika uživo.

U kasnim noćnima satima, na svoje su došli disko klubovi, koji su bili prepuni te su u goste doveli poznate pjevače.

Gospojino uz blagdan za našu sredinu znači i prekretnicu u smislu da prestaje dolazak, a počinje masovni odlazak naših mještana koji žive u inozemstvu, najviše u Njemačkoj i Austriji.

Već za desetak dana Orašje će biti prazno ili u boljem slučaju poluprazno, sve do Božića i novogodišnjih blagdana, kada se opet naši iz inozemstva vraćaju, a sredina slijedom toga barem na kratko oživi.

Autor: Mario Pejić