BiH: Danas započela vakcinacija

Nurse injecting patient with syringe

UBosni i Hercegovini je počelo cijepljenje protiv koronavirusa, prenosi vecernji.ba Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić je prva cijepljena osoba u državi. On i njegove kolege iz spomenute zdravstvene ustanove primili su rusko cjepivo Sputnik V. Danas je prvi dan cijepljenja i bit će cijepljeno nekoliko desetina zdravstvenih radnika.

Vlast u RS-u osigurala je dvije tisuće doza ovog cjepiva, a jučer je Vlada Srbije osigurala još 5000 doza za ovaj entitet. Kako su najavili nadležni, prvo će biti cijepljeni zdravstveni radnici. Oporba u ovom dijelu Bosne i Hercegovine smatra da je nabavka Sputnika V sumnjiva, pa su tako iz Demokratskog narodnog saveza (DNS) pozvali ministra zdravstva i socijalne zaštite RS-a Alena Šeranića da spriječi aferu “Respirator 2”.

U međuvremenu, u Federaciji Bosne i Hercegovine još nema nijedne doze cjepiva. Njene vlasti su obećavale da bi prve doze nabavljene globalnom inicijativom COVAX trebale biti dostupne ovaj mjesec. Mnogi su saglasni u stavu da se Bosna i Hercegovina previše oslonila, tj. da je previše očekivala od COVAX inicijative osmišljene za siromašnije države. Dok čekamo na cjepivo, treba podsjetiti da je Srbija među najuspješnijim europskim državama u cijepljenju. Do sada je cijepljeno više od pola milijuna ljudi, a Izrael je cijepio već pola od devet milijuna stanovnika.