Orašje: Samo tri mjeseca zatvora za nanošenje teških tjelesnih ozljeda

Orašje je potresla vijest, (vidi OVDJE), kada je u veljači 2022 godine zaštitar Zenad Maloparić brutalno pretukao Adama Sailovića mladića iz Orašja, na način da ga je udario šakom u oko iako je Sailović nosio naočale. Nadalje, Zenad je htio zaplašiti žrtvu te je zahtijevao od Sailovića da ne kaže doktorima od čega je zadobio ozlijede, već da slaže da je pao na lavabo u WC-u.

Slučaj Maloparić – Sailović dobio je ove godine i svoj sudski epilog. Naime, pred Županijskim sudom u Odžaku Zenad Maloparić pravomočno je osuđen na samo 3 mjeseca zatvora, iako je propisana kazna za navedeno kazneno djelo od 1 do 10 godina. Sud je u ovom slučaju koristio mogućnost ublažavanja kazne. Zenadu Malopaiću su kao olakotne okolnosti uzete to što je žrtvi isplatio oštetu, što se kaje, što je priznao djelo, što mu je ovo prvo počinjeno kazneno djelo te  što ima bolesnu suprugu.

Da stvar bude još gora, općinski sud u Orašju kao prvostupanjski sud, osudio je Mlaoparića isključivo na uvjetnu kaznu, dok je Županijski sud u Odžaku kao drugostupanjski sud po žalbi tužiteljstva promijenio presudu te izrekao tri mjeseca zatvorske kazne.

Kako se u BiH do jedne godine može otkupiti kazna zatvora, upitno je hoće li Maloparić ikada završiti u zatvoru.

Slučaju Maloparić – Sailović još je jedan u nizu slučajeva gdje HDZ-ovo pravosuđe daje minimalne kazne za teška kaznena djela. Jasno je da se takvim mizernim kaznama ne može postići efekt odvraćanja kako bi se spriječilo ponavljanje takvih teških krivičnih dijela.

Država uporno pokušava poslati poruku, nasilje se isplati, počinioci će uvijek proći bolje od žrtve. Ružna je to poruka za one koji žele ostati živjeti u Posavini.

Presudu Županijskog suda u Odžaku možete pogledati klikom OVDJE

Autor: Mario Pejić