Orašje: Stigle prve vakcine, započelo cijepljenje

Stotinu vakcina protiv koronavirusa stiglo je u Orašje, čime je započeo proces cijepljena protiv koronavirusa. Prema navodima sa službene stranice vlade Županije Posavske prioritet u vakcinaciji imati će zdravstveni djelatnici u javnim ustanovama, zatim zdravstveni djelatnici u privatnim ustanovama, potom idu štićenici domova za starija lica te osobe starije od 60 godina. U zadnju petu skupinu spadaju djelatnici javnih službi te na kraju svi ostali.  Prvih sto dostavljenih doza biti će dostupno isključivo zdravstvenim radnicima i to onima koji su se prijavili za vakcinaciju, koja će u Posavini biti dobrovoljna.

Kada govorimo o samoj vakcini, u Posavinu su stigle AstraZeneca vakcine proizvedene u Indiji. AstraZeneca su najspornije vakcine te je u zadnjih nekoliko dana više zemalja suspendiralo upotrebu ove vakcine. Među zemljama koje su suspendirale AstraZeneca vakcine nalaze se Danska, Norveška, Island, Italija i druge. Razlog su slučajevi zgrušavanja krvi nakon  vakcinacije. Nadležni još nisu ustanovili direktnu povezanost ove vakcine sa slučajevima zgrušavanja krvi nakon vakcinacije, no zbog sigurnosti vakcinacija ovom vakcinom je obustavljena.

S druge strane zemlje poput Francuske i Španjolske nastavljaju vakcinaciju s ovom vakcinom tvrdeći da rizici nisu ni približno opasni kao koristi od ove vakcine.

Sama vakcina AstraZeneca odobrena je od strane Svjetske zdravstvene organizacije, kao i od strane Europske Unije, a u BiH je stigla putem donacije iz Srbije. Veći broj vakcina u BiH očekuje krajem ožujka, kada bi trebale stići prve isporuke iz sustava COVAX stvorenog radi distribucije vakcina siromašnim zemljama.

 

Autor: Mario Pejić